Rada

Popis turkmenských horských ovcí a jejich způsob života, čím se také živí nepřátelé


Horské turkmenské ovce se také nazývají Ustyurt a Kopetdag. Druh je rozdělen do tří skupin podle oblasti rozšíření: Kazachstani (nejpočetnější), Turkmen a Karakalpak (téměř úplně zmizel). Tento druh byl objeven ve třicátých letech 20. století, popsán v padesátých letech minulého století a již ve druhé polovině 20. století byly horské ovce na pokraji vyhynutí kvůli pytlákům a intenzivním ekonomickým aktivitám v jejich stanovištích.

Vzhled

Obyvatelé Kazachstánu a Turkmenistánu nazývají horského berana „arkar“. Vzácný druh v procesu výzkumu byl zařazen buď jako muflon (asijský rod beranů), nebo jako Urial (horská ovce Ustyurt). Odtud pocházejí různá jména druhů: „Ustyurtský muflon“, „Ustyurtská horská ovce“, „Trans-kaspický urial“. Genotypová studie provedená Kazachy v 90. letech však potvrdila příslušnost turkmenského druhu k Uriálu.

Turkmenské ovce jsou krásné a majestátní. Popis druhu je uveden v tabulce.

Výška v kohoutku93-95 cm
Barvav létě načervenalé, v zimě žluto-načervenalé
Rohyu mužů přesahuje délku 90 cm, je dutá, spirálovitě zkroucená, u žen malá, obloukovitě zakřivená
Mužská prsazdobený "límcem" v podobě dlouhého (od 30 cm), visícího téměř k zemi vlny, bílé od brady k hrudní kosti, černé blíže k břichu

Místo výskytu

Turkmenská horská ovce je endemická k povodí Aralského a Kaspického moře. Hlavními stanovišti jsou drsné stepní, polopouštní a pouštní oblasti Turkmenistánu, Ustyurt, Mangyshlak, Írán, Afghánistán a východní pobřeží Kaspického moře.

Turkmenské ovce, na rozdíl od jiných horských příbuzných, nelezou výše než 500 m nad mořem. Raději zůstávají na strmých svazích, těžko přístupných římsech, nízkých skalních výchozech.

Názor odborníka

Zarechny Maxim Valerievich

Agronom s 12 lety zkušeností. Náš nejlepší odborník na letní chatu.

Horští berani se vyznačují svou hbitostí a pohyblivostí. Jsou schopni stoupat prakticky po strmých svazích, seskakovat z říms, skákat do výšky až 1 m.

Životní styl a chování

Turkmenský druh je částečně sedavý. Toulá se pravidelně, ale ne na dlouhé vzdálenosti. V letní sezóně se zvířata pasou od úsvitu do poledního horka a poté se schovávají ve stínu roklí. Odpoledne opouštějí úkryt, opět jdou na pastvinu. V zimních měsících jsou berani aktivní celý den.

Turkmenští Arkars jsou stádová zvířata. Stádo je chováno po celý rok, v létě je méně jedinců, v zimě více. Čím více prosperuje stádo, tím větší je. V průměru se skládá z 5 hlav, ale v závislosti na podmínkách existence se počet může pohybovat od 2 do 70 jedinců.

V přírodních podmínkách vykazuje turkmenský urial do určité míry teritorialitu, zejména pokud je horké léto, počet napájecích míst klesá. Každé stádo se živí v určité oblasti, která zahrnuje několik pastvin, přístřešků a napáječku. Pohyb stáda na jeho území řídí vůdce - nejsilnější muž nebo nejstarší žena. Výsledkem je, že zvířata se pohybují přísně po trasách a v průběhu let byla oblast pokryta sítí ovčích stezek.

Co jedí?

Jídlo turkmenských ovcí je rozmanité, včetně více než 80 druhů pouštních a polopouštních rostlin.

Strava se mění sezónně, nejbohatší se stává v období jaro-léto:

  • jaro a léto - trávy (bluegrass, peří), ostřice;
  • podzim a zima - astragalus, pelyněk, Hodgepodge.

Berani občas jedí listy karagany (akácie žluté), ephedry a vínové barvy.

Stádo jde do napáječky od poloviny léta, dokud nespadne sníh. V zimě dostávají berani dostatek vlhkosti tím, že sněží spolu s trávami. Na jaře dostávají zvířata značné procento vlhkosti krmením přes mihule, jejíž výhonky zůstávají šťavnaté až do poloviny léta. Turkmenské uriály dávají přednost čerstvé nebo slaně slané vodě.

Přirození nepřátelé

Izolovaní jedinci přežívají do vysokého věku. Téměř všichni berani se dříve či později stanou kořistí predátorů. Přirození nepřátelé turkmenského arkaru:

  1. Vlk je hlavním nepřítelem druhu. Úmrtnost beranů z vlčích špičáků v některých letech na západě Ustyurtu dosáhla 70%.
  2. Caracal a orel skalní jsou středně velcí dravci, kteří loví novorozená jehňata, která mohou odnést. Dospělí se nebojí.
  3. Gepard. Nyní populace tohoto predátora v regionu vyhynula. Ale dříve zvíře lovilo gazely, saigy a v menší míře horské ovce.

Hlavním nepřítelem turkmenských ovcí není dravé zvíře, ale člověk. Pytláctví postavilo tento druh na pokraj vyhynutí.

Rozmnožování a potomci

Horští berani dosahují pohlavní dospělosti do 2,5 roku věku. V tomto věku jsou ženy již připraveny k páření a muži dospívají až 4–6 let, aby dokázali odolat soupeřům. Pokud je však populace výrazně snížena, stádo se zmenší, pak se mladí muži začnou účastnit bitev o ženy a vedení ve skupině, i když jejich nezkušenost negativně ovlivňuje osud potomků.

V průměru 70% jehňat zemře dříve, než dosáhnou roku. A ve stádech vedených mladými nezkušenými muži se toto smutné číslo zvýší na 100%. Říje začíná v říjnu a trvá až do prosince. Na jednoho muže připadá v průměru 2,5 ženy. Po vyjetých kolech samci opustí stádo na zimu, krmí se samostatně.

Jehněčí se vyskytuje od konce března do začátku května. Samice opustí stádo a porodí těžko přístupnou, silně vytesanou rokli nebo na terasu střední úrovně. Porodí 1 nebo 2 mláďata.

Stav populace a druhová ochrana

Jako endemit povodí Kaspického a Aralského moře potřebuje turkmenská horská ovce přísnou ochranu. Rovněž je ohrožena ekologická rovnováha území jeho stanoviště. Tento druh je zahrnut v červených datových knihách Turkmenistánu, Kazachstánu, Uzbekistánu, v příloze II Mezinárodní úmluvy o obchodu s ohroženými divokými druhy fauny a flóry. Důvody poklesu počtu turkmenských arkarů:

  • slabý dohled nad loveckou činností;
  • pytláctví;
  • ničení stanovišť v důsledku rozvoje zemědělství a průmyslu;
  • změny klimatických podmínek, zvýšená četnost sucha, redukce pícninové vegetace.

V roce 1978 se v zoologických zahradách Charkov a Ašchabat a v roce 1990 v Alma-Atě narodili jehňata turkmenského berana.

V horách Ustyurt a Mangyshlak se počet druhů výrazně snížil a na území Karatau a Aktau turkmenské ovce zmizely. Pokud v šedesátých letech na území Kazachstánu žilo 5–7 tisíc jedinců, pak je od roku 2000 počet obyvatel nižší než 2 tisíce hlav.

Turkmenská horská ovce je chráněna v národních rezervacích Ustyurt, Aktau-Buzachinsky a Karagiye-Karakol. Je domovem 30% kazašských zvířat.


Podívejte se na video: krmení ovcí (Červenec 2021).